Matroesjka poppen

Matroesjka poppen

De Matroesjka poppen zijn een reeks steeds kleiner wordende houten hollen poppen die in elkaar passen. Ook wel eens baboesjka poppen genoemd, dit betekent grootmoeder. De poppen kunnen worden open gemaakt door middel van de naad in de buik, behalve de kleinste. De matroesjka bestaat meestal uit ongeveer acht poppetjes die in elkaar passen, maar hoe groter de grootste matroesjka, hoe meer er in passen natuurlijk. Het aantal verschilt dus nogal vaak. Matroesjka is een populaire souvenir uit Rusland.

Schilderingen op matroesjka poppetjes

De matroesjka poppetjes zijn allemaal anders geschilderd. De traditionele matroesjka is een boeren meisje, maar vaak worden er ook families uitgebeeld of bekende personen zoals politici. Op de buik van elk poppetje staat een schildering in een bepaald thema. Ieder poppetje heeft een andere schildering. Thema's voor de schilderingen zijn bijvoorbeeld religie, sprookjes of bezienswaardigheden.

De geschiedenis van matroesjka poppetjes

Het idee komt van de Japanse gelukspoppetjes. Sinds 1890 zijn de matroesjka poppen in Rusland te verkrijgen. Een meubelmaker en schilder maakten de eerste matroesjka's in opdracht van Savva Mamontov. Tijdens een expositie in Parijs in 1900 werden de poppetjes geïntroduceerd en wonnen ze een prijs. Dit was het begin van de populariteit van de matroesjka's.

Extra's

Matroesjka wereldwijd is erg populair, tegenwoordig kunt u overal de mooiste poppetjes vinden in verschillende maten, dessins en vormen. De collectie is al zo uitgebreid dat je tegenwoordig ook andere accessoires kunt vinden met de dessins van matroesjka. Denk hierbij aan speldjes, snijplanken, tassen, oorbellen en nog veel meer! Ook is het bij verschillende bedrijven mogelijk om aan een workshop mee te doen.

 

Terug naar overzicht
Ervaringen met poppenmusea
Lia Schroeten over 'Het grootste poppenhuis van Nederland' Het levensgrote poppenhuis was voor ons een zeer aangename verrassing. Het is zeker een aanrader, wat een lol, een van de holografische bewoners leidt je rond in het huis en je mag gewoon alles aanraken! Wel zijn ze soms lastig te verstaan door het accent maar dat hoort erbij! Een leuk uitstapje voor het hele gezin.
Marietje van de Ven over 'Miniaturen- en poppenhuismuseum Breda' Het miniaturen- en poppenhuismuseum in Breda vonden wij een sfeervolle ervaring. We logeerde in de buurt en hebben met vier personen, waarvan twee kinderen het museum bezocht. We werden hartelijk ontvangen en er werd ons verteld over de prachtige poppen en de handgemaakte werelden omheen. De kinderen keken hun ogen uit! Een leuk uitje voor tussendoor.
Theo R. over 'Poppenmuseum Nostalgie' Het poppenmuseum Nostalgie was leuk om te bezoeken en zeker een aanrader als je een poppenverzamelaar bent. Vriendelijke eigenaar en voor maar €4,- heb je toegang en krijg je iets te drinken met wat lekkers. Wel vonden we het jammer dat we een afspraak moesten maken, we stonden namelijk eerst voor een gesloten deur.