Barbie

Barbie

Barbie bestaat inmiddels al heel wat jaren, maar natuurlijk niet helemaal zoals we haar nu kennen. Hoe is Barbie ontstaan en wat is er in al die jaren veranderd? Lees hier de evolutie van Barbie.

Hoe het allemaal begon

De eerste Barbie werd uitgebracht in 1959 door het bedrijf Mattel. Een van de oprichters, Ruth Handler, zag dat haar dochter met papieren aankleedpoppen speelde. Ruth kwam op het idee om voor haar een pop in het 3D te maken. De pop was op haar dochter gebaseerd en noemde haar Barbie, het koosnaampje van haar dochter Barbara. De eerste Barbie die op de markt kwam heette Barbie Ponytail, Je zag wel dat de pop Lilli die al eerder bestond de inspiratiebron was voor Ruth. Modeontwerpster Charlotte Johnson werkte mee aan het concept en maakte de eerste kleertjes voor de Barbie pop.

De mannelijke Barbie en een realistische look

De mannelijke variant van Barbie ontstond twee jaar na de massaproductie van Barbie. De naam van deze mannelijke pop is Ken, deze pop is namelijk vernoemd naar de zoon van Ruth, Kenneth.

Door de populariteit van de poppen zijn er meerdere varianten van Barbie ontworpen. In 1967 kreeg Barbie een nieuw gezicht en kreeg de pop een iets meer realistische look. De pop kon in haar middel draaien, de lippen werden ronder, de ogen werden beter uitgevoerd en de wenkbrauwen werden niet zomaar opgetekend.

Variatie

In 1980 kreeg Barbie er nieuwe zusjes bij, Christie en Julia. Dit waren de eerste varianten van gekleurde poppen. De looks van de nieuwe poppen zijn hetzelfde als die van Barbie alleen hebben ze een andere huidskleur, is de kleur van de ogen anders en heeft ze een mooie afro. Verder werden er in de jaren daarna nog een heel aantal varianten met mooie kostuums bedacht en verkocht. In 1997 kwam de eerste Barbie in rolstoel uit.

Barbie nu

Barbie heeft natuurlijk veel ontwikkeling gehad in de afgelopen jaren en die ontwikkeling zal ook niet zomaar stoppen. Barbie heeft een ontzettend uitgebreide collectie met verschillende haartypen, verschillende huidskleuren, verschillende stijlen en verschillende figuren. Voor ieder wat wils. Verder heeft Barbie heel veel accessoires zoals kleding, auto's, designer spullen, huizen, huisdieren en paarden. Met de collectie van Barbie kun je een eigen wereld voor Barbie creëren. Ook heeft Barbie een filmcarrière opgebouwd, ze heeft al in een heel aantal films gespeeld die allemaal op dvd verkrijgbaar zijn.

Terug naar overzicht
Ervaringen met poppenmusea
Lia Schroeten over 'Het grootste poppenhuis van Nederland' Het levensgrote poppenhuis was voor ons een zeer aangename verrassing. Het is zeker een aanrader, wat een lol, een van de holografische bewoners leidt je rond in het huis en je mag gewoon alles aanraken! Wel zijn ze soms lastig te verstaan door het accent maar dat hoort erbij! Een leuk uitstapje voor het hele gezin.
Marietje van de Ven over 'Miniaturen- en poppenhuismuseum Breda' Het miniaturen- en poppenhuismuseum in Breda vonden wij een sfeervolle ervaring. We logeerde in de buurt en hebben met vier personen, waarvan twee kinderen het museum bezocht. We werden hartelijk ontvangen en er werd ons verteld over de prachtige poppen en de handgemaakte werelden omheen. De kinderen keken hun ogen uit! Een leuk uitje voor tussendoor.
Theo R. over 'Poppenmuseum Nostalgie' Het poppenmuseum Nostalgie was leuk om te bezoeken en zeker een aanrader als je een poppenverzamelaar bent. Vriendelijke eigenaar en voor maar €4,- heb je toegang en krijg je iets te drinken met wat lekkers. Wel vonden we het jammer dat we een afspraak moesten maken, we stonden namelijk eerst voor een gesloten deur.