Poppengeschiedenis

De pop is speelgoed waar al van oudsher mee gespeeld wordt en is dan ook een van het oudste speelgoed voor kinderen. Toch waren de allereerste poppen nog niet bedoeld als speelgoed. Ze hadden een religieuze of ook wel een magische functie. De poppen werden vaak als gelukbrenger cadeau gedaan. De Indianen gebruikten de pop om hun kinderen goden te leren. Deze poppen noemden ze de Katschina-pop en waren karakteristiek beschilderd. De poppen werden van stof, hout, klei, steen of andere materialen gemaakt.

Poppen zijn voor meisjes

Later dienden de poppen wel als speelgoed maar vooral voor meisjes. De meeste exemplaren waren zelf ook van het vrouwelijk geslacht, waardoor het meisje haar pop drie verschillende rollen kon laten zijn, die van haar baby, haar vriendin of die van zichzelf. Eigenlijk was de pop een beetje bedoeld om hen op hun toekomstige taak als moeder voor te bereiden.

Poppenspel

Poppenspelen bestaan over de hele wereld en maken verhalen bereikbaar voor een groot publiek. De poppenspelen zijn al duizenden jaren oud. De oudste vorm van poppenspel ontstond in India. Rond de negende eeuw na christus ontstond in Indonesië het Wajangpoppenspel. Wajang staat voor schaduw en zo zijn de schaduwspelen ontstaan. Door de schaduwspelen ontwikkelden de poppenculturen zich. Eenvoudige Wajangpoppen werden uitgebreid naar marionetten, poppen met bewegende ledematen die uitdrukkingen konden uitbeelden. De marionet werd bewogen door middel van draadjes aan de lichaamsdelen.

Pinokkio in de poppenwereld

Door de marionet schreef Colledi in 1883 zijn verhalen over de bekende pop Pinokkio. Het verhaal van Pinokkio hield oude tradities van de Italiaanse cultuur in stand. Het was en is nog steeds erg populair onder kinderen en volwassen. De poppencultuur steeg hierdoor in Europa.

Ervaringen met poppenmusea
Lia Schroeten over 'Het grootste poppenhuis van Nederland' Het levensgrote poppenhuis was voor ons een zeer aangename verrassing. Het is zeker een aanrader, wat een lol, een van de holografische bewoners leidt je rond in het huis en je mag gewoon alles aanraken! Wel zijn ze soms lastig te verstaan door het accent maar dat hoort erbij! Een leuk uitstapje voor het hele gezin.
Marietje van de Ven over 'Miniaturen- en poppenhuismuseum Breda' Het miniaturen- en poppenhuismuseum in Breda vonden wij een sfeervolle ervaring. We logeerde in de buurt en hebben met vier personen, waarvan twee kinderen het museum bezocht. We werden hartelijk ontvangen en er werd ons verteld over de prachtige poppen en de handgemaakte werelden omheen. De kinderen keken hun ogen uit! Een leuk uitje voor tussendoor.
Theo R. over 'Poppenmuseum Nostalgie' Het poppenmuseum Nostalgie was leuk om te bezoeken en zeker een aanrader als je een poppenverzamelaar bent. Vriendelijke eigenaar en voor maar €4,- heb je toegang en krijg je iets te drinken met wat lekkers. Wel vonden we het jammer dat we een afspraak moesten maken, we stonden namelijk eerst voor een gesloten deur.