Poppenkast

Poppenkast

Poppenkast is een soort theater waarin met behulp van poppen of handpoppen een verhaal wordt uitgebeeld. De poppenspeler zit vaak in een soort kast om zichzelf te verbergen. Zo ziet het publiek alleen maar de poppen. Wordt er met marionetten gespeeld, dan staat er achter de kast een bank waar de poppenspelers overheen kunnen bewegen.

De geschiedenis van poppenkast

Vroeger was poppenkast een manier om een verhaal te vertellen aan de bevolking die grotendeels analfabeet was. Boeken waren dus voor het grootste deel van de bevolking onbereikbaar, de mensen die wel konden lezen brachten het verhaal of de boodschap op deze manier over aan het grotere publiek. Later werd poppenkast populair op straat en werd het veel gespeeld op kermissen.

Jan Klaasen & Katrijn

Jan Klaasen en Katrijn werden in Nederland in de gouden eeuw bekend. Dit poppenkastkoppel was / is door hun leuke spel ontzettend populair. Jan Klaasen en Katrijn betrekken het publiek vaak bij hun spel. Jan Klaasen zou bijvoorbeeld aan het publiek vragen om op te letten op een bepaald voorwerp en hem te roepen als er iets met het voorwerp gebeurt. Het publiek was er dan ook altijd bij met hun aandacht en er werd op deze manier heel veel gelachen tijdens de poppenkastshows.

De Muppets

In 1960 bedacht Jim Hensons de Muppet (woordcombinatie: Puppet en Marionet). Het doel was een leuk en leerzaam tv-programma creëren met poppenshows en het gevolg daarvan was de Muppet Show, een programma voor ouders en kinderen. Het is ook een soort van poppenkast die wordt uitgezonden op televisie. In de tv-serie hebben de Muppets hun eigen theater waar ze spelen en waar ze hun gasten in ontvangen. De show wordt gepresenteerd door Kermit de Kikker. Een andere populaire Muppet is Miss Piggy

Terug naar overzicht
Ervaringen met poppenmusea
Lia Schroeten over 'Het grootste poppenhuis van Nederland' Het levensgrote poppenhuis was voor ons een zeer aangename verrassing. Het is zeker een aanrader, wat een lol, een van de holografische bewoners leidt je rond in het huis en je mag gewoon alles aanraken! Wel zijn ze soms lastig te verstaan door het accent maar dat hoort erbij! Een leuk uitstapje voor het hele gezin.
Marietje van de Ven over 'Miniaturen- en poppenhuismuseum Breda' Het miniaturen- en poppenhuismuseum in Breda vonden wij een sfeervolle ervaring. We logeerde in de buurt en hebben met vier personen, waarvan twee kinderen het museum bezocht. We werden hartelijk ontvangen en er werd ons verteld over de prachtige poppen en de handgemaakte werelden omheen. De kinderen keken hun ogen uit! Een leuk uitje voor tussendoor.
Theo R. over 'Poppenmuseum Nostalgie' Het poppenmuseum Nostalgie was leuk om te bezoeken en zeker een aanrader als je een poppenverzamelaar bent. Vriendelijke eigenaar en voor maar €4,- heb je toegang en krijg je iets te drinken met wat lekkers. Wel vonden we het jammer dat we een afspraak moesten maken, we stonden namelijk eerst voor een gesloten deur.